Brytere til mekaniske tastaturer
Share
Tastaturbrytere, også kjent som tastaturswitcher eller keyboard switches på engelsk, er en viktig komponent i mekaniske tastaturer. Det finnes flere ulike typer brytere som gir forskjellig følelse og lyd når man skriver.
Lineære brytere
Lineære brytere, eller linear switches, kjennetegnes ved at de ikke har noen merkbar motstand eller klikk når de trykkes ned. Dette gir en jevn og myk følelse. Mange foretrekker lineære brytere for gaming.
Taktile brytere
Taktile brytere, eller tactile switches, har en merkbar "bump" når de aktiveres. Dette gir en fysisk tilbakemelding til fingeren om at bryteren er utløst, uten å lage en høy klikkelyd.
Klikkende brytere
Klikkende brytere, kjent som clicky switches, har både en taktil bump og en høy klikkelyd. Lyden kommer av at en fjær inne i bryteren slår mot plastdekselet. Noen liker denne lyden og følelsen, mens andre synes det blir for høyt.
Stille brytere
Silent switches er et godt valg for de som vil ha følelsen av mekaniske brytere uten den høye lyden. Disse bruker gjerne lineære eller taktile brytere med demping for å redusere lyden.
Stille brytere er populære blant dem som bruker tastaturet på kontor eller andre steder der man ikke vil forstyrre andre med høy lyd. De lar deg nyte følelsen av et mekanisk tastatur uten klikkelyden.
Modifikasjon av brytere
En populær hobby blant mekansike tastaturentusiaster er å modifisere brytere. Dette kan innebære å smøre dem for en mykere følelse, bytte ut fjærer, eller polere kontaktene. Målet er ofte å lage brytere med en spesialtilpasset følelse og lyd.
Viktige komponenter som kan byttes ut er blant annet fjærer (springs), stempler (stems) og topp/bunn-hus (top/bottom housing). Ulike materialer og design gir forskjellige resultater.
Bryterdeler
Bryterdeler er komponenter som kan byttes ut for å endre følelsen og lyden av brytere i mekaniske tastaturer. De viktigste delene er:
- Fjærer (springs): Fjærene bestemmer hvor mye kraft som trengs for å trykke ned bryteren. Tyngre fjærer krever mer kraft, mens lettere fjærer gir en mykere følelse.
- Stempler (stems): Stemplene er delen som beveger seg opp og ned når bryteren trykkes. Stempler kan ha ulik form og materiale, som påvirker følelsen.
- Hus (housings): Huset er plastdelene som omslutter de andre komponentene. Topp- og bunnhuset kan byttes for å endre lyden og utseendet på bryteren.
Ved å kombinere ulike bryterdeler kan man lage skreddersydde brytere tilpasset ens egne preferanser. Dette er en viktig del av hobbyen for mange tastaturentusiaster.
Brytere og tilpasning
Brytere er hjertet i et mekanisk tastatur. De bestemmer følelsen og lyden når man skriver. Som vi har sett finnes det mange ulike typer som gir forskjellige opplevelser.
Modifisering av brytere gir en unik følelse og lyd som er perfekt for hver enkelt bruker. Noen liker ekstra lette lineære brytere for gaming, mens andre foretrekker tunge taktile brytere for skriving.
Hvis du vil ta mekansike tastaturer til neste nivå er tilpasning av brytere noe å utforske. Det åpner en verden av muligheter for å skape ditt perfekte tastatur.
Smøring av switches
En populær modifikasjon er å smøre brytere, kjent som lubing switches på engelsk. Dette innebærer å påføre et smøremiddel på de bevegelige delene av bryteren.
Hensikten er å redusere friksjon og gjøre bevegelsen mykere og mer dempet. Mange opplever at smurte brytere gir en mer premium følelse, med mindre raspelyder og metallisk klang.
Det finnes ulike typer switch lube, både i form av oljer og grease. Hvilken type man bør velge avhenger av bryteren og ønsket resultat. Tyngre grease gir mer demping, mens tynnere oljer lar mer av bryterens opprinnelige karakteristikk skinne gjennom.
Selve prosessen med å smøre brytere kan være tidkrevende, siden hvert switch må demonteres, smøres og settes sammen igjen. Men mange synes det er verdt innsatsen for den forbedrede følelsen.
Smøring er en relativt enkel modifikasjon som kan gi store utslag i hvordan brytere føles og høres ut. Hvis du vil gi switchene dine et løft er det definitivt verdt å vurdere.
Vår foretrukne smøremetode
Hvordan man liker switchene sine er personlig preferanse, og det finnes ikke ett riktig svar. Her gir vi likevel vår foretrukne metode.
- Bruk en tynn pensel.
- Vårt go-to smøremiddel er Krytox 205g0. Med dette smøremiddelet er det helt avgjørende at man ikke bruker for mye
- Etter bryteren er demontert, liker vi å lube stempelet på alle fire sider, spesielt viktig er den delen som interagerer med bunn-huset.
- I bunnhuset luber vi skinnene som stempelet beveger seg i, samt "gulvet" i huset.
- I topphuset luber vi "taket". Selv om dette ikke er i kontakt med stempelet i noen særlig grad, gir dette i vår erfaring en bedre lyd.
- Mens vi først har switchen åpen, foretrekker vi alltid å legge inn bryterfilm/switch film dersom det er plass til dette.